Σάββατο 5 Μαΐου 2018



Guillaume Delisle, Graeciae Pars Septentrionalis, 1745
Συλλογή Αγιορειτικής Χαρτοθήκης, e-E/AX1919
http://athosmaplibrary.blogspot.gr/2015/02/g-delisle-graeciae-pars-septentrionalis.html
Μια Πασκαλιά (εκδοχή Παλαιοχωρίου Χαλκιδκής)
Μια Πασκαλιά - μια Πασκαλιά - μια Πασκαλιά και μια Λαμπρή
μια ΄πίσημην ημέρα πουλάκι μ΄αμάν
μια ΄πίσημην ημέρα Αλεξαντρί μ΄
Μάνα το γιό-μάνα το γιό-μάνα το γιό της στόλιζε
στην εκκλησιά να πάει πουλάκι μ΄αμάν
να πάει να μεταλάν=βει Αλεξαντρί μ΄.
Κ΄η πρώτη ε- κ'η πρώτη ε- κ΄η πρώτη εξαδέλφη του
τον λούζει τον κτενίζει πουλάκι μ΄αμάν
τον λούζει τον κτενίζει Αλεξαντρί μ΄
Και κίνησαν - και κίνησαν - και κίνησαν και πήγαιναν
στης Εκκλησιάς την πόρτα πουλάκι μ΄αμάν
στης Εκκλησιάς υην π'ορτα Αλεξαντρί μ΄
Και σαν τους εί-καισαν τους ει- και σαν τους είδ΄η Εκκλησιά
τα κεραμίδια ρίχνει πουλάκι μ΄αμάν
τα κεραμίδια ρίχνει Αλεξαντρί μ΄
Και τ΄Άγιο Πνε-και τ΄Άγιο πνε- και τ΄Άγιο Πνεύμα έφριξε
απ΄τ΄Άγιο Βήμα πουλάκι μ΄αμάν
απ΄τ΄Άγιο Βήμα Αλεξαντρί μ΄
Γιέ μ΄και πού - γιέ μ΄και πού - γιέ μ΄και πού κολάστηκες
και δέν σου στρέχουν τ΄Άγια πουλάκι μ΄αμάν
και δεν σου στρέχουν τ΄Άγια Αλεξαντρί μ΄


Εδώ ακούτε την παραλλαγή του τραγουδιού στην Θράκη
ΑΣΠΡΑ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ (συρτό, εκδοχή Παλιοχωρίου Χαλκιδικής)
Στίχος:Α
Μουσική:Β
Άσπρα μου περιστέρια,μαύρα μου πουλιά ,- ν- εσεις παντού περνάτε κι αδιαβαίνετε .Εσεις παντου περνάτε κι αδιαβαίνετε , περάστε απ' τις αυλές μας κι απ' τα σπίτια μας.Περάστε απ' τις αυλές μας κι απ΄τα σπίτια μας,και κοντοκαρτερεσετε ,χαμηλώστε.Και κοντοκαρτερεστε ,χαμηλώστε ,να γράψω ένα γράμμα μια ψιλή γραφή.Να γράψω ένα γράμμα μια ψιλή γραφή,να στείλω στην αγάπη μ' χαιρετίσμτα.Να στείλω στην αγάπη μ' χαιρετίσματα,θέλει να καρτερέσει,θέλει να παντρευτεί.Θέλει ας καρτερέσει θέλει ας παντρευτεί,θέλει καλόγρια ας γένει να παρηγορηθεί.Εδώ στον τόπο που ρθα με παντρέψανε,με δώσανε κορασιο δώδεκα χρόνο.Με δώσανε κοράσιο δώδεκα χρόνο,μάγισσας θυγατέρα ,μάγισσας κόρη.Μαγισσας θυγατέρα ,μάγισσας κόρη,μαγευει τα καράβια και δεν έρχονται.Μαγευει τα καράβια και δεν έρχονται,με μάγεψε και μένα και δεν μπορώ να 'ρθω.Με μάγεψε και μένα και δεν μπορώ να 'ρθω, 'αμπας κινήσω μαυρα ειν΄τα ιβουνά.Άμπας κινήσω μαύρα ειν' τα ιβουνά, κι άμα γυρίσω πίσω ήλιος ξαστεριά.Λάμπουν τα μοναστήρια που τρωγα ψωμί, και οι βρυσούλες απο 'πίνα νερό.Στ' Αγιορος θε να πάω σ'ένα ψηλό ιβουνό,να στήσω μια βρησούλα με κρύγιο νερό.Για να περνούν ο κόσμος και να νίβονται ,για να περνάει η αγάπη μ' να γυαλίζεται.Για να περνάει η αγάπη μ ' να γυαλίζεται,εμένα να θυμάται να ζαλιζεται.

εδώ ακούμε μια εκτέλεση για το Άσπρά Περιστέρια:


περισσότερα Παραδοσιακά Τραγούδια της Μακεδονίας στο:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL7C6C280801C6831D

φωτο: fb Μπογάς Γεώργιος και εικονίζονται Παναιρλης Δήμητρός, Κάσσανδρος Θεοδόσης στο κέντρο ο Μήτσους Πολυζούδης και ο πιτσιρίκος μαλλον ο Παναγιώτης (σχόλιο 3)


Τον παλιό καιρό Πέρασαν 60 χρόνια και βάλε στο χωρίο είχαμε πάρα πολλά καφενεία ξεκινώ από τα παλιά συμφώνα με την ηλικία μου. Μανασσής Ζέρβας – Μπογας Δημήτριος εδώ το έπαιζα TJ Ζέρβας Δημήτριος τα πέντε ΦΦΦΦΦ Παπαγεωργίου τα καβουράκια Και απέναντι το σημερινό κέντρο υγείας μετά πάμε Παναιρλής Δημήτριος-Κάσσανδρος Θεοδόσιος-Ζέρβας Βασίλειος- Ζέρβας Γεώργιος - Μοσχόπουλος Γεώργιος - Μάνος Δημήτριος & Βέλλιος Απόστολος & Γεώργιος - Γκαγκάνης Νικόλαος - Δουρδέρης Αθανάσιος με αφοί Δημουλά - Τσουλούφης Ιωάννης του Σιώκου στη εκκλησία (σχόλιο Νο 1) και άλλα, εδώ βάζω μια τελεία τα νεώτερα τα αφήνω για τους νεότερους
Δεν ξεχνάμε και τα εξοχικά ο κήπος του Αλλάχ και του Μάνου & αφοι Βέλλιου στο σημερινό πρατήριο καυσίμων. Το ζαχαροπλαστείο Βελλιου με τα περίφημα πετειναράκια, Κολλάμε και τον μπάρμπα Νικολή από Αρναία με παγωτά ένα παγωτό ένα αυγό. Άντε και μερικά παντοπωλεία που έπαιξαν και ρόλο του καφενείου εκεί τα κοπανούσαν οι κρυφομπεκροκανάτες μακριά από τα αδιάκριτα μάτια. Δίπλα στου Δημήτρη Παναιρλή το καφενείο ήταν το παντοπωλείο Βασίλη Παναιρλή εκεί πήγαινε ταχτικά ο Μήτσιος γνώριζε τα κατατόπια και αυτοσερβιριζόταν μια μέρα μόλις τελείωσε το περιεχόμενο μπουκάλι 2,5 οκάδες λέει στο Βασίλη, “Βασίλη αυτό το κρασί σα να σικουσι μιτ του βλεπ η βασιλς και τι να δει το μπουκάλι είχε ταμπέλα ξιδ”. Ήταν και αυτά στο πρόγραμμα….
Φ΄ωτο fb Μπογάς Γεώργιος και εικονίζονται -> Κάσσανδρος Θεοδόσιος στο κέντρο.... Από δεξιά Γεώργιος Πολύζος Μπακατσιάνος Σοφία Πολύζου ( Τσιανακά ) Μαρία Καραπαναγιώτη ( Τσιανακά ) Βλάχος Δροσ. Αθανάσιος σύζυγος Αθανασίου Βλάχου Τσιούντος Κωνσταντίνος Αννα Τσιούντου 
Τα καφενεία δούλευαν όλα πολύ καλά
Οι Παλαιοχωρινοι επενδύαμε στη διασκέδαση μας έλεγαν το μικρό Παρίσι, και όχι στο μέλλον οι γεννηθέντες μέχρι και του 1942 και σχεδόν μόνο αγόρια πήγαιναν στο γυμνάσιο έμεναν στο ενοίκιο στην Αρναία και ερχόταν στο χωρίο με τα πόδια Σαββατοκύριακο τροβαδιάζονταν και πίσω στη Αρναία. Ελάχιστοι οι σπουδαγμένοι από το χωρίο. Οι γεννηθέντες 1943 πήγαιναν στην Αρναία με ποδήλατα από 54 παιδιά μόνο ο Τάκης Γκαγκάνης πήγε πανεπιστήμιο ο Κωνσταντίνος Δημ Τζιουρτζιούμης & Μπογας Δημ. Γεώργιος και Νίκος Δημ Τσιουλίδης πήγαμε τεχνική σχολή Θεσσαλονίκη αν ξεχνώ κάποιον μπορεί να κάνη παρατηρήσει να το συμπληρώσουμε. Μετά μπήκαν στη ζωή του χωριού και τα γράμματα γιατροί δικηγόροι καθηγείται δάσκαλοι κλπ. Άλλα και σήμερα οι σπουδαγμένε δεν είδα να κάνουν κάτι για το χωριό συλλογικά. Η δική μου γενιά και η προηγούμενες αποτύχαμε τέλος. Εσείς οι νέοι πάρτε συλλογικά την τύχη του χωριού στα χέρια σας και όχι μεμονωμένα.
Σχόλιο 1 Στο χωριό μας δεν είχαμε ποτέ αστυνομία σε μια πανήγυρη στο καφενείου Σιώκου πάνω στο γλέντι ένας χωροφύλακας έκανε κόρτε σε μια Παλαιοχωρινιά ο ερωτευμένος με τα μάτια Παλαιοχωρινός και η παρέα του τον πήραν μυρουδιά, κάνουν στα ψέματα καυγά και το όργανο μπήκε στη μέση μην ξεχνάμε και την εποχή εδώ αρχή βγαίνουν από το καφενείο βάση σχεδίου στο κατόπι και το όργανο ο ερωτευμένος και ο φίλος του τον αρπάζουν το ρίχνουν κάτω παίρνει ο καθένας από ένα πόδι και τον έσερναν στο καλντερίμι ο τότε υπόνομος κατέληγε στου Χαλκιά πηγαίνοντας για τα λιβάδια πήγαν και τον πέταξαν στον υπόνομο ο χωροφύλακας ποτέ δεν πάτησε πλέων το πόδι του στο χωριό σήμερα κάποιος από τα παλικάρια είναι εν ζωή.
Φώτο fb Μπογας Γεώργιος εικονίζονται ->1950 Μπογάς Δημ. Αθανάσιος στο καφενείο Μανασσή Ζέρβα φωτεινή (σχόλιο 2 )
Σχόλιο 2 όπως βλέπεις φωτεινή οι κολόνες στο καφενείο Μανασσή Ζέρβα το 1950 ήταν εκεί ο Κάσσανδρος το κρεοπωλείο το άνοιξε πολύ αργότερα θα αναρτήσω Φώτο έως τότε ρώτα να μαθαίνεις. Της κολόνες της ξύλισαν νύχτα κάποιοι εθνικόφρονες Παλαιχωρινοί το 1953 για την υποδοχή του Βασιλεία και της Βασίλισσας λυπάμαι που μέσα στη παρέα ήταν και ένας συγγενής. Πίσω από της κολόνες φρέσκος για το καφενείο υπήρχε μια καλύβα του Μανασσή Ζέρβα και ήταν ένας τσαγκάρης από Αρναία την παράγκα τα παλικάρια του χωριού την έριξαν ποιο μπροστά από το 1950 φωτεινή μιχαλιολιάκου Αυτό είναι το κτίριο του Μανασσή Γεωρ. Ζέρβα
Σχόλιο 3 Ο μπαρμπα Μητσιος υγειονομικό μπα το τσιγάρο στο στο στόμα και ο μεζές απίκο. Τότε ούτε παγωνιέρα αλλά ραδιόφωνο ναι με μπαταριά αυτοκινήτου του και απλωμένο 5 μέτρα σύρμα χαλκού για κεραία, και γραμμόφωνο με χουνί, μανιβέλα για κούρδισμα και καρφί ιδικό για βελόνα  ειχε και φρένο Ξέχασα δεν υπήρχε ηλεκτρικο ρεύμα.

Αφήγηση: Μπογας Γεώργιος