Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Μέσα σέ κλίμα βαθείας κατανύξεως καί ψυχικής ανατάσεως διεξήχθησαν αι ιεραί ακολουθίαι τής αγίας καί Μεγάλης Εβδομάδος καί τής Λαμπροφόρου Αναστάσεως εις τόν Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών τής μεγαλωνύμου κωμοπόλεως Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής.
Πανθομολογούμενον είναι τό γεγονός ότι ο ως άνω Ιερός Ναός συγκεντρώνει εκτός τών τής κωμοπόλεως Χριστιανών καί πλήθος εκ τής ευρυτέρας περιοχής, διά νά συμμετάσχουν εις τάς ιεράς ακολουθίας τών μεγάλων εορτών, λόγω τής ιεροπαραδοσιακής τελέσεως αυτών εκ πάσης επόψεως.

Πάσχα Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

By: Romfea Praktoreio

Πολλοί προσπάθησαν να το αντιγράψουν ...
Πολλοί ήταν εκείνοι που το μελέτησαν ...
Πολλά τα νέα στοιχεία ...
Πολλά τα θέματα που πραγματεύεται ...
Πολύς ο κόπος ...
Αρκετοί θα το βρήκαν και ενδιαφέρον ...
Ένα είναι σίγουρο, μετά από αυτή την καταγραφεί η ιστορία της περιοχής αντιμετωπίζεται με άλλη οπτική ...
Χωράνε βελτιώσεις και προσθήκες ...
Στόχος να γίνει εκτός από ηλεκτρονικό βιβλίο και σε χαρτί ...
Σας ευχαριστώ που το διαβάζετε και το ξανασερβίρετε με τα δικά σας λόγια ...
Δείχνει πόσο καλό είναι !!!

στην Αρχή ήταν ως http://www.palaiochori.com/

μετά έγινε www.palaiochori.gr 

και σίγουρα θα μείνει ως https://moyzas.blogspot.gr/  

και που ξέρετε 

μπορεί και να προκύψει και με άλλο όνομα ...

✒ Παράκληση για Σεβασμό στον Κόπο μου: 
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών που περιέχουν τα άρθρα (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το palaiochori.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


*********************************************************************

Φίλες και Φίλοι ,             
    Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για εμένα , το Διοικητικό Συμβούλιο , τους συνεργάτες και πάνω από όλα για τους αθλητές του Αθλητικού Ομίλου Παλαιοχωρίου.
       Μετά από 5 χρόνια (2008) συνεχούς , ποιοτικής και σε υψηλό επίπεδο από κάθε άποψη αγωνιστικής παρουσίας στα αθλητικά δρώμενα της Χαλκιδικής δημιουργούμε και ανακοινώνουμε στους κατοίκους του χωριού μας την ενεργή πλέον παρουσία μας στο Διαδίκτυο (internet) με όνομα φυσικά τι άλλο παρά μόνο Παλαιοχώρι (en. Palaiochori) . 
    Το διαδικτυακό όνομα που επιλέξαμε είναι το  www.palaiochori.com   το οποίο έχει  την διεθνή κατάληξη .com υποδηλώνοντας την διεθνή ηλεκτρονική πλέον παρουσία μας.  
    Το ίδιο άλλωστε είχαμε πράξει και πριν πέντε χρόνια (2003) όταν σοφά και τότε επιλέξαμε το όνομα του χωριού μας Παλαιοχώρι για όνομα του Συλλόγου μας με την προσθήκη σε αυτό : 
α) την λέξη Όμιλος , υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και 
β) την λέξη Αθλητικός , υποδηλώνοντας ότι θα έχουμε σχέση με τους αθλητές ή με τον αθλητισμό.
    Σε εποχές που το χρήμα αλλοτριώνει τα πάντα εμείς προβάλουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και την αγάπη μας για το Παλαιοχώρι . Με κόπο και με μεράκι συγκεντρώσαμε εδώ και αρκετά χρόνια υλικό ανέκδοτο και άγνωστο που θα μας κάνει όλους υπερήφανους και θα τονώσει την τοπική μας συνείδηση.
        Η παρουσία στο Διαδίκτυο και η δημιουργία ενεργού Συμποσίου – Συνεδρίου (Forum-Blog) από τον χώρο της ιστοσελίδας ανοίγει ένα νέο δρόμο επικοινωνίας σε όλους του Παλαιοχωρινούς και τα μέλη του Ομίλου μας που λόγο της έντονης αστυφιλίας οδηγήθηκαν μακριά από το τόπο που λατρεύουν .
         Οι λόγοι που οδηγούν στην έντονη εσωτερική αστυφιλία είναι:
               -    η έλλειψη εργασίας και το φάσμα της ανεργίας που δημιουργεί αυτό στους κατοίκους και ιδιαίτερα στους νέους του χωριού μας (απογραφή 1991 κάτοικοι 1620 , απογραφή 2001 κάτοικοι 1507 διαφορά σε 10 χρόνια 113 κάτοικοι ποσοστό μείωσης κοντά στο 15%) καθώς επίσης ,
               -    το τριτοκοσμικό παλαιών εποχών οδικό δίκτυο που οδηγεί από το Παλαιοχώρι στην Θεσσαλονίκη ή τον Πολύγυρο και αντίστροφα ,
Προσθέτοντας επιπλέον και την ανυπαρξία στοιχειωδών αθλητικών υποδομών νομίζω ότι ξετυλίγονται μπροστά μας τα πιο δύσκολα κεφάλαια για το χωριό μας . Τα παραπάνω όμως καθιστούν αναγκαία και σημαντική την ενεργή παρουσία του Α.Ο.Π. στο Παλαιοχώρι .  
    Εδώ και πέντε χρόνια ο Όμιλος έχει δημιουργήσει και συντηρεί τμήματα ανδρικό , παιδικό και από την φετινή χρονιά εφηβικό . Ενώ όμως πρωταγωνιστεί στα καλαθοσφαιρικά πεπραγμένα της Χαλκιδικής , παρ΄ όλα αυτά ταλαιπωρείται .
    Ταλαιπωρείται γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα πραγματικό γήπεδο για την καλλιέργεια και ανάπτυξη του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης στο χωριό μας . Ο βαρύς και μακρύς χειμώνας , το πολύ κρύο που επικρατεί στο Παλαιοχώρι δεν έδωσε πότε το έναυσμα σε κανένα τοπικό ή εξωτερικό παράγοντα εξουσίας στο να ζητήσει πόσο πιο πολύ να κατασκευάσει ένα ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ !!! Στα πέντε χρόνια παρουσίας του Ομίλου μας δώσαμε 2 φορές μελέτη κατασκευής στους αρμοδίους , την μία φορά μάλιστα μιλήσανε κάποιοι ότι θα γίνει σχολικό κλειστό στο Γυμνάσιο (όλα πρέπει κάπου να τα στριμώχνουμε !!!) άλλα όπως και εσείς βλέπετε μόνο “οι μέρες περνούν…” . 
    Ταλαιπωρείται γιατί ενώ το Παλαιοχώρι είναι γνωστό σε όλους για τον αθλητισμό του οι υποδομές είναι ανύπαρκτες και η πάγια οικονομική βοήθεια από το Δήμο μηδενική . Οι καθημερινές αγωνιστικές μετακινήσεις (προπονήσεις , αγώνες , φιλικά) έστω και μέχρι τα τρία (3) κλειστά της Αρναίας (απόσταση 5 χλμ) είναι συνεχής αιμορροούσα οικονομική πληγή. 
     Εδώ θα μου πείτε δεν υπάρχει αξιόλογο σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου με κερκίδες , χώρο στάθμευσης , αποδυτηρίων  και βοηθητικών χώρων παρά ένα περιφραγμένο χωράφι με οίκημα , αναγκασμένο λόγω κακών παλαιοτέρων επιλογών , να συνυπάρχει με το Γυμνάσιο Παλαιοχωρίου και την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και το εκεί δραστήριο μοναστικό και φιλανθρωπικό οίκο . Άσε που η δημιουργία πάρκου Φυσικής Ιστορίας αρχίζει και θυμίζει της "Αρτας το Γεφύρι" !!!
    Επίσης πιστή στο “ νους υγιή εν σώματι υγιεί ” αναδείξαμε την παρουσία στο χωριό μας  του πασίγνωστου “Αλέξη Ζορμπα ” (Zorba the Greek). Θεωρώ όμως τραγελαφικό το γεγονός ότι όταν μαζί με τον αξιόλογο Γυναικείο Σύλλογο “η Αρετούσα” , την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκος Καζαντζάκης , το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) , τους Φίλους του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και Συλλόγους της Κρήτης ζητήσαμε να σωθεί-αγοραστεί  το σπίτι του πασίγνωστου σε όλους Ζορμπά στο Παλαιοχώρι και να δημιουργηθεί σε αυτό Μουσείο • κάποιοι πάλι τοπικοί άρχοντες και άλλοι ειδήμονες , με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων και την άγνοια του γεγονότος , προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός επιβάλλοντας έναν πρωτοφανή σκοταδισμό δικαιολογώντας έτσι την απραξία τους . Ούτε ακόμη ακόμη συμμετοχή σε δίκτυο πόλεων διεθνούς εμβέλειας δεν κατόρθωσαν να έχουν σε αυτό το θέμα παρ όλο που η 1η (πρώτη) συνάντηση έγινε στη Θες/νίκη και είχαν προσκληθεί έγκαιρα.
       Θα μου πείτε εδώ καταστράφηκε η ταμπέλα που δείχνει το δρόμο για το μεσοβυζαντινό κάστρο “Νέπωσι”  και δεν βρέθηκε ακόμη κανένας να την επανατοποθετήσει εμείς τι “ψάχνουμε να βρούμε..”!!!. Μάλιστα ο δρόμος που οδηγεί στο μεγαλύτερο βυζαντινό  κάστρο της Χαλκιδικής είναι εδώ και χρόνια ακόμη κατσικόδρομος . Το υστεροβυζαντινό κάστρο μάλιστα στην περιοχή “Κρανιές” είναι γεμάτο λαθρανασκαφές και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς ακόμη δεν το ανακαλύψανε για να βάλουνε έστω μία ταμπέλα να τονίζει την ύπαρξη του !!!
    Η ιστοσελίδα θα περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία (σε περίληψη βέβαια) που θα ξυπνήσουν μνήμες , θα αφυπνίσουν συνειδήσεις και θα κάνουν γνωστό το Παλαιοχώρι στο ευρύ κοινό ως ένα χωριό που άντεξε στο χρόνο σε πείσμα των καιρών και τον καιροσκόπων.
    Θα παρουσιάσουμε το Παλαιοχώρι μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει η κοινωνία της πληροφορίας .
     Η θεματολογία μας θα καλύπτει τα εξής πεδία :
- τον Όμιλο μας με τους Αθλητές του ,
- την διεθνή πολιτιστική αξία της ύπαρξης του Ζορμπά & του Καζαντζάκη στο χωριό μας ,
- την ιστορική συνέχεια στο πέρασμα των αιώνων του Παλαιοχωρίου , ως “μήτρα μάνα” όλων των περιμετρικά από αυτό χωριών στη Βόρεια Χαλκιδική ,
- την έντονη θρησκευτικότητα απόρροια της γειτνίασης του με το Άγιο Όρος ,
- την πλούσια λαογραφία και την απλή καθημερινή ζωή των κατοίκων του ,
- την αθλητική συνεχή και πολύπλευρη δράση των Συλλόγων που δραστηριοποιήθηκαν κατά καιρούς  και τέλος
- το τοπίο “ιδιαίτερου φυσικού κάλους” που περιβάλει το χωριό μας με την τεράστια οικολογική αξία και την παράλληλη ύπαρξη διαχρονικά εκμεταλλεύσιμων μεταλλευτικών κοιτασμάτων .
    Ενώνω τη φωνή μου μαζί με όλους εσάς , ζητάω να αγκαλιάστε και αυτή την προσπάθεια και μέσα από την συμμετοχή σας να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι το Παλαιοχώρι θα υπάρχει πάντα στην καρδιά μας και ότι όλοι μας είμαστε “ξυπνητοί” και δεν θέλουμε άλλο “στάχτη στα μάτια μας” !!!  
Θέλω να ευχαριστήσω στον υπέρτατο βαθμό την οικογένεια μου , τον Χρήστο , τα μέλη , τους αθλητές , τους προπονητές , τους χορηγούς μας και ιδιαιτέρως όλους αυτούς που βοήθησαν για να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια . Θα ήθελα από όλους εσάς να γράψετε ότι θέλετε επώνυμα στο Συμπόσιο – Συνέδριο , να  προτείνεται τυχόν βελτιώσεις ή προσθήκες , να επικοινωνήστε μαζί μου/μας .
    Τελειώνοντας σας αφήνω να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας, όπου απλόχερα παρουσιάζω το προσωπικό μου αρχείο και την πρωτότυπη έρευνα που συνεχώς θα εμπλουτίζω ...
σας αφιερώσω το ποίημα “Ιθάκη ” του Καβάφη το οποίο θα μπορέσετε να το χαρείτε στο αντίστοιχο σύνδεσμο (link) http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=81 
που βρίσκεται στο τέλος της ιστοσελίδας στο θέμα με τίτλο Επικοινωνία .


    Καλό ταξίδι ,
Ρίμπας Αθ. Αστέριος     


(έτος 7 , 2013)
Τεκμηρίωση: Αυγερινός Νικόλαος

Αριθμός φύλλου 24 
Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013





(έτος 6 , 2012)
Τεκμηρίωση: Αυγερινός Νικόλαος

Αριθμός φύλλου 20 
Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2012



Αριθμός φύλλου 21 
Απρίλιος - Μάϊος - Ιούνιος 2012



Αριθμός φύλλου 22 
Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2012


Αριθμός φύλλου 23 
Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2012



(έτος 5 , 2011)
Τεκμηρίωση: Αυγερινός Νικόλαος

Αριθμός φύλλου 16 
Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2011



Αριθμός φύλλου 17 
Απρίλιος - Μάϊος - Ιούνιος 2011



Αριθμός φύλλου 18 
Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2011


Αριθμός φύλλου 19 
Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2011




(έτος 4 , 20010)
Τεκμηρίωση: Αυγερινός Νικόλαος

Αριθμός φύλλου 12 
Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2010




Αριθμός φύλλου 13 
Απρίλιος - Μάϊος - Ιούνιος 2010




Αριθμός φύλλου 14 
Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2010





Αριθμός φύλλου 15 
Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010




(έτος 3 , 2009)
Τεκμηρίωση: Αυγερινός Νικόλαος

Αριθμός φύλλου 8 
Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2009




Αριθμός φύλλου 9 
Απρίλιος - Μάϊος - Ιούνιος 2009




Αριθμός φύλλου 10 
Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2009





Αριθμός φύλλου 11 
Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2009




(έτος 2 , 2008)
Τεκμηρίωση: Αυγερινός Νικόλαος

Αριθμός φύλλου 4 
Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2008



Αριθμός φύλλου 5 
Απρίλιος - Μάϊος - Ιούνιος 2008




Αριθμός φύλλου 6 
Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2008





Αριθμός φύλλου 7 
Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008






O Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Όμιλος Παλαιοχωρίου «Το Καστέλλι» ιδρύθηκε το 2003.
Με την βοήθεια και την συμπαράσταση των κατοίκων του Παλαιοχωρίου και των απανταχού Παλαιοχωρινών κατόρθωσε να θέσει ψηλά τον πήχη του πολιτισμού και να υλοποιήσει μία σειρά από πολυσήμαντες δράσεις όπως:
ü          Η δημιουργία και λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης Παλαιοχωρίου (αριθμεί περί τους 5.000 τίτλους βιβλίων).
ü          Η δημιουργία μόνιμης έκθεσης αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο παλαιό πέτρινο διδακτήριο Παλαιοχωρίου.
ü          Η δημιουργία έκθεσης παλαιών φωτογραφιών του Παλαιοχωρίου.
ü          Η λειτουργία και ενημέρωση ιστοσελίδας για την ανάδειξη και προβολή του Παλαιοχωρίου και των δράσεων του Ομίλου.
ü          Η λειτουργία χορευτικών τμημάτων και τμημάτων Αγιογραφίας.
ü          Η διοργάνωση και καθιέρωση πάμπολλων και ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (Αναβίωση ιστορικού εθίμου «Του Χαλκού τ’ αλώνι», Αγιοαθανάσια, Κούλουμα, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, συναντήσεις χορωδιών, ημερίδες, πεζοπορικές εξορμήσεις κλπ).
ü          Σημαντικό ήταν το εκδοτικό έργο του Ομίλου:
Ø      με την έκδοση της τριμηνιαίας εφημερίδας «ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΝΑ ΝΕΑ» :
έτος 7ο, 2013 ->   https://moyzas.blogspot.gr/2018/04/7-2013.html  
Ø      με την έκδοση εντύπου με θέμα "Το Καστέλι" Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής
Ø      του βιβλίου του αειμνήστου δασκάλου και πρωτεργάτη της όλης προσπάθειας  Ευσταθίου  Τσιάλη «ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής»,
Ø      των Ακολουθιών του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου (Παρακλητικού Κανόνος και Χαιρετισμών),
Ø      φόλντερ καρτών προβολής του Παλαιοχωρίου,

Ø      θεματικών ημερολογίων, εντύπων κλπ.

Κείμενο: Αυγερινός Νικόλαος
(έτος 1 , 2007)
Τεκμηρίωση: Αυγερινός Νικόλαος

Αριθμός φύλλου 1 
Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2007



Αριθμός φύλλου 2
Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2007


Αριθμός φύλλου 3
Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2007