Κυριακή 27 Μαΐου 2018



O Πατριάρχης Βαρθολομαίος o Ά   (Βιογραφία)
Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α' είναι ο 270ός Προκαθήμενος του Θρόνου του Αποστόλου Ανδρέα, πρώτος μεταξύ ίσων (primus inter pares) μεταξύ των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Καταγωγή - Σπουδές
Γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1940 στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι Ίμβρου και έλαβε τουρκική υπηκοότητα. Το κοσμικό του όνομα ήταν Δημήτριος Αρχοντώνης και οι γονείς του ονομάζονταν Χρήστος και Μερόπη. Φοίτησε στα σχολεία της Ίμβρου και στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και κατόπιν εγγράφηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε αριστούχος το 1961. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος στο μητροπολιτικό ναό της Ίμβρου από τον πνευματικό του πατέρα, τότε Μητροπολίτη Ίμβρου και μετέπειτα Χαλκηδόνος, Μελίτωνα Χατζή και του δόθηκε το όνομα Βαρθολομαίος.
Από το 1961 μέχρι το 1963 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του ως έφεδρος αξιωματικός στον τουρκικό στρατό.
Από το 1963 έως το 1968, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο Bossey της Ελβετίας και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έλαβε το διδακτορικό του στο κανονικό δίκαιο από το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο Ρώμης, υποβάλλοντας διατριβή με θέμα «Περή την κωδικοποίησιν των ιερών κανόνων και των κανονικών Διατάξεων εν τη ορθοδόξο εκκλησία».
Εκκλησιαστική διακονία
Όταν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη το 1968, διορίστηκε ως βοηθός κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τον Οκτώβριο του 1969 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον πνευματικό του πατέρα. Έξι μήνες αργότερα, ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας τον χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη στο πατριαρχικό παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα.
Όταν ο Δημήτριος Παπαδόπουλος εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης το 1972, συνέστησε το πατριαρχικό γραφείο και ονόμασε το νεαρό Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο διευθυντή του. Την ημέρα των Χριστουγέννων του 1973 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φιλαδελφείας. Παρέμεινε προϊστάμενος του πατριαρχικού γραφείου μέχρι την εκδημία του πνευματικού του πατέρα, τότε Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα Χατζή, οπότε εξελέγη παμψηφεί διάδοχός του, Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος, τον Ιανουάριο του 1990.
Στις 22 Οκτωβρίου 1991 εξελέγη από την Πατριαρχική Σύνοδο ο 270ός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης.
Συμμετοχές - διακρίσεις
Από το Μάρτιο του 1974 διετέλεσε μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, αλλά και πολλών Συνοδικών Επιτροπών. Από το 1975 συμμετείχε στις εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Αντιπροσώπευσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε πολλά διορθόδοξα και διαχριστιανικά συνέδρια, σε επίσημες αποστολές προς την Τουρκική Κυβέρνηση, προς Εκκλησίες Ορθόδοξες και μη, προς επαρχίες του Πατριαρχείου και προς το Άγιο Όρος. Το 1990 ήταν Πρόεδρος της Διορθοδόξου Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, στη Γενεύη, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα της Ορθόδοξης Διασποράς.
Είναι ιδρυτικό μέλος της «Εταιρίας του Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών», της οποίας διετέλεσε και αντιπρόεδρος για αρκετά χρόνια. Είναι επί δεκαπέντε χρόνια μέλος και επί οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος της Επιτροπής «Πίστη και Τάξη» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Είναι Εταίρος της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης και επίτιμο μέλος του Ιδρύματος Pro Oriente της Βιέννης.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι επίτιμος Διδάκτωρ:
της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας
της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης
του City University του Λονδίνου
του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Λέσβος)
του Καθολικού Πανεπιστημίου Leuven του Βελγίου
του Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου Παρισίων
της Σχολής Κανονικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Aix-en-Provence στη Γαλλία
του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου
της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης ΗΠΑ
του Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Βλαδίμηρου Νέας Υόρκης
της Θεολογικής Σχολής Ιασίου Ρουμανίας
πέντε τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
του Πανεπιστημίου Yale ΗΠΑ
του Πανεπιστημίου Georgetown ΗΠΑ
του Πανεπιστημίου Tufts ΗΠΑ
του Πανεπιστημίου Southern Methodist ΗΠΑ
του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Μιλά επτά γλώσσες - ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά, ιταλικά, λατινικά, γαλλικά και γερμανικά.
Πηγή : Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη 2 Ιουνίου 1999

ΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

     Συνεχίζει την περιοδεία του σε Μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε σήμερα την Αρναία και το Παλαιοχώρι της Χαλκιδικής.
     Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκαν σήμερα οι αρχές και οι κάτοικοι της Αρναίας Χαλκιδικής τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο που συνεχίζει την περιοδεία του στις μητροπόλεις των λεγόμενων "νέων χωρών".
     Σε ένδειξη τιμής το δημοτικό συμβούλιο μετονόμασε τον κεντρικό δρόμο της πόλης σε "Πατριάρχη Βαρθολομαίου του Α'", ανακήρυξε τον πατριάρχη σε επίτιμο δημότη και του επέδωσε το Χρυσό Κλειδί της πόλης, τιμή που γίνεται πρώτη φορά σε επίσημο πρόσωπο. Όμως και οι κάτοικοι τίμησαν με το δικό τους τρόπο τον προκαθήμενο της ορθόδοξης πίστης. Κατά την έλευσή του είχαν στολίσει τα μπαλκόνια των σπιτιών τους με παραδοσιακά υφαντά, ενώ οι δημοτικές αρχές του χάρισαν ένα χαλί που είχαν υφάνει γυναίκες επί τουρκοκρατίας.
     Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έτυχε θερμής υποδοχής τόσο στην Αρναία όσο και στα χωριά που διέσχισε. Στην Αρναία χοροστάτησε σε δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Στεφάνου και στη συνέχεια προέστη της Ακολουθίας των Θυρανοιξίων του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου. Κατόπιν προέβη εις τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄ εις τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου. Ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Πρωθιεράρχες της Κωνσταντινουπόλεως και βοήθησε στην ανάπτυξη τόσο του Ελληνικού κράτους όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδος.
     Εν τω μεταξύ αντιφωνώντας μετά τη δοξολογία τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρδαμέριου - Ιερισσού και Αγίου Ορους κ. Νικόδημο αναφέρθηκε στην παρουσία της γενέτειρας του Αριστοτέλη στην περιοχή και της γειτνίασης με το Άγιον Όρος.
    Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο λαός της Δράμας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέφθηκε το απόγευμα την ιστορική πόλη, συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και πολλούς Μητροπολίτες.
     Στην κεντρική πλατεία της Δράμας υποδέχθηκαν τον Παναγιώτατο οι αρχές του νομού και ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Μαργαρίτης Τζίμας καλωσόρισε τον κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της συνοδείας του.
     Στον χαιρετισμό του δημάρχου απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος ευχαρίστησε για τη συγκινητική πράγματι - όπως είπε - υποδοχή της οποίας έτυχε από τον λαό και τις αρχές, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται - όπως τόνισε - σε μια ιστορική και δημιουργική πόλη, όπως είναι η Δράμα. Το βράδυ ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τη γυναικεία Ιερά Μονή της Εισοσυφοινίσης.