Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Εφημερίδα "Μακεδονία"


Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ο "καποδίστριας" και οι... "μαυρογιαλούροι" :: 27/2/2006 19:23:37) 

Ο "Καποδίστριας" και οι… "Μαυρογιαλούροι"

Όλο και περισσότερες κοινότητες ζητούν τη διοικητική τους αυτονόμηση- Αιχμές του υφυπουργού Εσωτερικών για λαϊκισμό βουλευτών της Ν.Δ.
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των κοινοτήτων της χώρας που ζητούν την αυτονόμησή τους, αν και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, ήταν κατηγορηματικός: Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για αυτονομία άλλων δημοτικών διαμερισμάτων, τονίζοντας ότι σχετικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή δεν πρόκειται να έχουν καμιά τύχη.
Το θέμα δημιουργεί και εσωτερικές αναταραχές στη ΝΔ μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Νάκου, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική… Μαυρογιαλούρου, αφήνοντας αιχμές κατά συναδέλφων του που συμπαρατάσσονται με τους ξεσηκωμένους κατοίκους των εκλογικών περιφερειών τους.
Οι αιχμές του κ. Νάκου στρέφονται κυρίως κατά των βουλευτών του θεσσαλικού κάμπου Σούρλα και Χαρακόπουλου, οι οποίοι κατέθεσαν τροπολογίες για την αυτονόμηση των Καναλιών Μαγνησίας και της Φαλάνης Λάρισας αντίστοιχα, αν και δεν επρόκειτο θεσμικά να έχουν καμιά τύχη, διότι ήταν εκπρόθεσμες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τακτική που ακολούθησε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή. Ο κ. Παυλόπουλος αποχώρησε από την αίθουσα της Βουλής όταν ο βουλευτής της ΝΔ Λάρισας Μ. Χαρακόπουλος μιλούσε για το θέμα της Φαλάνης και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών.
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο κ. Παυλόπουλος φρόντισε, πριν αποχωρήσει από τη Βουλή, να υποσχεθεί ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία αυτονομούνται η Τσαριτσάνη, το Βραχάσι και τα Ζωνιανά, θα εξεταστούν και άλλα αιτήματα αυτονομήσεων, όταν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.
Στην ουσία η υπόσχεση του κ. Παυλόπουλου χρυσώνει το χάπι, αφού, για να εξεταστούν άλλα ζητήματα αυτονομήσεων και να προχωρήσουν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ. Η άποψη της ΚΕΔΚΕ επί του συγκεκριμένου ζητήματος, όμως, είναι ήδη εκπεφρασμένη. Προτείνει περαιτέρω συγχωνεύσεις δήμων και όχι αυτονομήσεις.

Ξεσηκώθηκε και το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

Από χθες το πρωί στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου, οι οποίοι ζητούν αυτονομία, ενώ και η επιτροπή αγώνα του Αγίου Νικολάου ετοιμάζει δυναμικές αντιδράσεις.
Η κοινότητα του Ν. Μαρμαρά παραμένει υπό κατάληψη για έβδομη μέρα σήμερα, ενώ οι κάτοικοι καίνε αυτοκίνητα και ανάβουν φωτιές σε όλο το χωριό που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Στην προγραμματισμένη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σιθωνίας οι κάτοικοι του Ν. Μαρμαρά δεν επέτρεψαν σε κανέναν δημοτικό σύμβουλο να εισέλθει στην αίθουσα.
Στο Παλαιοχώρι χθες το πρωί έγινε κατάληψη του κοινοτικού καταστήματος και συγκέντρωση των κατοίκων, οι οποίοι ζητούν να ανεξαρτητοποιηθεί το δημοτικό διαμέρισμα από το δήμο Αρναίας. "Και ο πρωθυπουργός εδώ στο Παλαιοχώρι αλλά και κ. Παυλόπουλος σε κομματική εκδήλωση στην Αρναία το 2001 μας είχαν διαβεβαιώσει ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να εκπροσωπηθούν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, διότι αυτό δεν τους καταργεί από το δικαίωμα να αυτονομηθούν. Εμείς τους πιστέψαμε, συμμετείχαμε και τώρα μας τα αλλάζουν", επισήμανε στη "Μ" ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής αγώνα Βασίλης Μοσχόπουλος.

Βράζει ο κάμπος

Μπλόκο για περισσότερο από μία ώρα στον κόμβο Γιάννουλης με τρακτέρ πραγματοποίησαν χθες οι κάτοικοι της Φαλάνης.
Κινήσεις αντίστοιχες με αυτές του Καραϊσκάκη έχουν προγραμματίσει οι κάτοικοι της ιστορικής περιοχής του Μαυρομματίου Καρδίτσας (πατρίδας του αρχιστράτηγου της Επανάστασης), οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρις εσχάτων για την αυτονόμηση της κοινότητάς τους.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στο Θεολόγο της Θάσου, οι οποίοι θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από τον σημερινό υπουργό υπουργών Εσωτερικών, ο οποίος άλλα τους υποσχέθηκε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.